Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

~ MÖRKÖVAARAN MINIMI ~

VIRTUAALIHEVONEN

KUVA TÄHÄN
 
kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi
 
Virallinen nimi Mörkövaaran Minimi VH-numero VH
Kutsumanimi Mini Kasvattaja Mörkövaara  
Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, tamma Omistaja Maggie VRL-12579
Syntynyt 16.10.2011, VARL Hoitaja etsitään
Säkäkorkeus 145cm Painoitus Kenttäpainoitus
Väri & merkit   Koulutus
He A, 80cm, 80cm

4v. 16.02.2013

~ HISTORIIKKI & LUONNE ~

"historia"


Mörkövaaran Minimi, tuttujen kesken vain Mini, on rauhallinen pikkutamma joka ei pienestä hetkahda. Tämä poni on suorastaan pienten tyttöjen unelmahevonen, se käyttäytyy lähes jokaisessa tilanteessa maltillisesti eikä sillä kovin usein ole kiire minnekään, erittäin mukava persoona siis niin maasta kuin myös selästä käsiteltynä. Ottaa hyvin hoitajansa siten huomioon ja kunnioittaa ihmisiä, muiden hevosten seurassa sen sijaan osaa olla hieman pomottelevampaa sorttia koostaan huolimatta. Tietenkin tammalla on myös jonkun verran omaakin tahtoa ja siten huonon päivän sattuessa hoitajaa saatetaan hieman koetella perinteisellä jumimisella sekä vastaan laittamisella. Yleisesti Miniä voisi siis kuvailla perinteiseksi, kiltiksi, kaikkien ihailemaksi suomenhevostammaksi, jolta löytyy kuitenkin hieman pilkettä silmäkulmasta.

Hoidettaessa tamma on todella helppo, eikä se siten vaadi hoitajaltaan paljoa. Minin voi huoletta harjata ja varustaa karsinassa ilman, että se on kiinni, ja vaikka jopa karsinan ovi auki. Kun hoitaja käskee topakasti tammaa vain olemaan aloillaan, niin kyllä se todennäköisesti myös tottelee. Minillä ei ole tapana siis hötkyillä tai muutenkaan pyöriä karsinassaan, päinvastoin, se vain nauttii saamastaan huomiosta ja asettuu aloilleen lepuuttamaan takajalkaansa. Hyvin nopea harjattava, sen kun vain reippaasti sutii mahdolliset mudat karvapeitteen päältä ja asia hoidettu. Kavioiden puhdistus onnistuu myös aika nopeaan tahtiin, yleensä Mini nostaa kavionsa nätisti kun hoitaja vain koskettaa kaviota. Sama juttu pätee myös esimerkiksi kengittäessä, Mini onkin siksi varmastikin yksi tallin kengittäjän suosikkihevosista. Suitsiessa tamma saattaa hieman laittaa hoitajalleen vastaan, eikä ihan helposti kuolaimia suuhunsa ota, mutta sekin ratkaistaan sillä, että kutillaan vähän suunpielestä. Satuloidessa Mini on siitä ihana, että se hädin tuskin huomaa kun sille satula selkään laitetaan. Siksi tämän hevosen kanssa jää kaiken maailman pullistelut ja luimimiset satuloidessa välistä. Hoidettaessa Mini saattaa olla siis jopa hieman tylsä helppoutensa vuoksi, mutta tässä ainakin hevonen jonka kanssa ei tarvitse tapella mistään!

Ratsastaessa Mini voi alkuun olla hieman laiska ja siksi se täytyykin laittaa heti alkuverkan aikana reippaasti kulkemaan eteen. Tamma on oikealla ratsastajalla hyvin nöyrä ja mukava peli, parhaimmillaan se keskittyy upeasti koulukiemuroihin tai ylittää esteradan puhtaasti. Niin kuin hoidettaessakaan, ei ratsastettaessakaan Mini vaadi paljoa ratsastajaltaan, kunhan vain antaa pohjetta eteenpäin menemiseen ja hieman kääntää ohjasta, niin niillä päästään jo pitkälle tietyissä olosuhteissa. Kuitenkin jos tammasta aikoo saada kaikki mehut puristettua, niin silloin vaaditaan ratsastajaltakin jo taitoa. Minin saa parhaiten kulkemaan eteen ääni- ja pohjeapuja käyttäen, suustaan se on hieman herkkä eikä siksi siedä kummoista riuhtomista ohjasta. Pakki ja muut vaihteet Ministä myöskin löytyy, kaasupoljinta saa vain silloin tällöin tehostaa esimerkiksi raipalla kun mikään höyryveturi tämä tamma ei ole. Koska Mini on ratsastettaessa hyvin rauhallinen ja maltillinen, on se siksi oiva peli aloittelijoille, vaikkakin siitä osaaville ratsastajillekin haastetta tarvittaessa löytyy.

Kouluratsastus on varmastikin Minin vahvin laji, siinä sillä riittää kapasiteettia helppo a tasolle asti. Kun Minin saa keskittymään tehtävään ja ratsastaja itse laittaa parastaan, on silloin myös Mini parhaimmillaan. Tammalla saattaa vain herkästi keskittymiskyky pettää tietyissä tilanteissa, kyllä se tosin silloinkin kulkee eteen, mutta ei kuitenkaan niin kuuliaasti ja nöyrästi. Pieni tamma kuitenkin rakastaa työstää vikojaan uppoutuessaan tehtävään ja silloin myös avo- ja sulkutaivutukset sekä laukanvaihdot ovat näyttäviä. Mini ei ehkä rakenteensa puolesta omaa niinkään kouluratsulle tyypillisiä askeleita, mutta kyllä siellä selässä jotenkin pysyy pompottavassakin ravissa, lienekö syy sitten leveän selän.

Esteratsastuksessa tammalla riittää kapasiteettia rataesteillä 80cm asti, irtona sitten mennään hieman enemmän. Ikänsä vuoksi Minillä on hyppytekniikka vielä hieman hakusessa, esimerkiksi ratsastajan tulee antaa hyvät ohjeet ponnistuspaikalla jotta este ylitetään sopivassa kaavassa. On kuitenkin erittäin reipas hyppääjä, harvemmin se aristelee tai jää kyttäilemään minkäänmoisia esteitä. Esteratsastus on ainoa laji jolloin Minillä alkaa hiljattain vauhtia kertymään, ja siten sille on muistettavakin antaa paljon puolipidätteitä jotta se keskittyy asiaan. Tamma ei kuitenkaan ole ollenkaan hankala esteillä vaikka vauhtia olisikin, se muistaa edelleen kantavansa ratsastajaa selässään.

Kilpailuissa Mini on täysin oma itsensä eli käyttäytyy hyvin maltillisesti eikä turhia hötkyile. Tamma on todella helppo lastata traikkuun, se suorastaan ravaa kyytiin kun tietää pääsevänsä mahdollisesti uuteen paikkaan. Perillä kilpapaikalla Mini alkuun katselee ympärilleen kummastellen maailman menoa, mutta alkaa hoitajan käskystä keskittyä myös olennaiseen. Tamma on hyvin ihanteellinen kilparatsu varmajalkaisuutensa sekä yrittämisen haluisen luonteensa vuoksi, ja kuten normaalistikin, sopii se kilpailuissa kenen tahansa ratsastettavaksi. Ei vaadi kilpailuissa siis sen enempää ratsastajaltaan kuin kotona perinteisellä treenilläkään. Minillä kilpaillaan aktiivisesti kouluratsastusta helpoissa luokissa sekä esteratsastusta alle 80 sentillä. Kilpailuissa Mini tulee vain muistaa lämmitellä kunnolla, niin kyllä sen suorituksen tulisi kohtuullisen hyvin mennä, tietenkin riippuen siitä millainen päivä tammalla on.

© Haw

~ SUKUTAULU & -SELVITYS ~

sph, 154cm
KRJ-II
sh, 153cm
YLA2, SLA-I
sh, 148cm
sph, 144cm
YLA1, KRJ-II, ERJ-II, SLA-I
sh, 149cm
YLA2, KRJ-II, SLA-I
sh-t, 150cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-II, SLA-I

~ KISAKALENTERI ~

NJ
pvm paikka luokka tulos
       
KRJ
pvm paikka luokka tulos
20.11.2011 Viehättävä He A 4/50
20.11.2011 Crash He A 2/50
21.11.2011 Viehättävä He A 7/50
21.11.2011 Viehättävä He A 3/50
21.11.2011 Hiprakka He B 1/60
21.11.2011 Crash He A 4/50
23.11.2011 Hiprakka He B 6/60
24.11.2011 Norsula He C 1/11
30.11.2011 Fiktio He C 4/50
02.12.2011 Fiktio He B 7/50
02.12.2011 Bahie He B 10/100
07.12.2011 Riimi He B 6/50
10.12.2011 SLC He B 2/40
11.12.2011 Wyonn He A 2/40
14.12.2011 Mörkövaara He A 5/40
14.12.2011 Stonebridge He A 5/60
16.12.2011 Mörkövaara He B 2/40
17.12.2011 Kettula He B 1/50
ERJ
pvm paikka luokka tulos
12.12.2011 Mörkövaara 80cm 3/40
16.12.2011 Mörkövaara 80cm 5/40
16.12.2011 Krumelur 70cm 2/48

 

~ JÄLKELÄISET ~

00.00.0000 o/t. varsan nimi i. isän nimi
00.00.0000 o/t. varsan nimi i. isän nimi
00.00.0000 o/t. varsan nimi i. isän nimi
00.00.0000 o/t. varsan nimi i. isän nimi

~ TEKSTIT ~

26.11.2011// Kouluvalmennus// valmentaja: Hawering
Mini asteli tyynen viileästi ratsastajansa kanssa tallin maneesiin, jossa oli parhaillaan alkamassa kouluvalmennus. Tänään kävimme ratsukon kanssa lävitse lähinnä perusasioita kaikissa askellajeissa, joka tuntuikin sopivan molemmille. Ratsastaja ja Mini saivat tehdä rauhassa itsenäisen alkuverkan jossa heidän tuli käydä lävitse ainakin kaikki askellajit sekä tehdä reippaasti taivutuksia. Ratsukon molemmat osapuolet tuntuivat olevan hyvin hereillä, jo alkuverkassa se pelittivät hyvin yhteen ja näyttivätkin oikealta kouluratsukolta. Lähdimme piakoin tekemään käynnissä pääty-ympyröitä, pysähdyksiä, peruutuksia sekä pohkeenväistöjä. Ympyröillä näkyi asetuksista että ratsastaja oli veryytellyt Minin hyvin, sen verran sutjakkaasti pieni tamma taipui ratsastajansa ohjeista. Pysähdyksissä ja peruutuksissa ei ongelmia liiemmin ilmennyt, mutta pohkeenväistöissä ratsastaja sai olla hieman topakampana että Mini ei laiskotellut ja kävellyt vain suoraa. Seuraavaksi jatkoimme raviin, jossa teimme aluksi kahdeksikon muotoista kiemurauraa ja sen jälkeen siirtymisiä tyylillä käynti-pysähdys-peruutus-ravi. Siirtymiset onnistuivat kohtuullisen hyvin, peruutuksesta suoraan raviin lähdössä ratsastajan tuli vain olla huolellinen sen suhteen ettei käyntiaskelia tullut. Viimeiseksi teimme laukannostoja ravista ja käynnistä sekä otimme muutamat laukanvaihdot käynnin kautta. Nostot onnistuivat kerta toisensa jälkeen vain paremmin ja paremmin, ratsastajan topakasta pohkeesta tamma lähti reippaasti empimättä eteen, yleensä jopa nostaen oikean laukan. Laukanvaihtoja saimme hetken aikaa sen sijaan pyöritellä ennen kuin ne lähtivät sujumaan, mutta kun ne onnistuivat, olivat ne myös hyvin tyylikkäitä. Laukkatehtävien jälkeen ratsukko sai siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan.
 
22.11.2011// Estevalmennus// valmentaja: Hawering
Tänään Mini oli alkuun hieman laiska ja tahmea, eikä siksi estevalmennus lähtenyt kovin hyvin käyntiin. Ratsastaja sai käyttää paljon apuja saadakseen tamman liikkumaan edes joten kuten eteen ja siten alkuverkka menikin lähinnä siinä, että ratsastaja sai ratsunsa liikkumaan reippaammalla temmolla eteen. Alkuun otimme ravissa ja laukassa puomisarjoja joiden ylittäminen näytti ensin hieman vaivalloiselta, mutta kun Mini alkoi työskentelemään kunnolla, niin sittenhän niissäkään ei mitään ongelmaa ollut. Ratsukon ollessa kohtuullisen hyvässä vireessä lähdimme jatkamaan esteradalla jossa oli erilaisia pystyjä ja ristikoita korkeuksilla 50-80cm. Tässä vaiheessa tamma alkoi reipastua vain entisestään, joka oli tietenkin vain hyvä asia. Ratsastajan tuli huolehtia hyvistä ja suorista lähestymisistä, sekä auttaa hieman hyvän ponnistuspaikan löytämisessä. Ja kun ratsastaja oli vain tarkkana tekemisiensä kanssa niin yllättävän hyvin lähti sujumaan! Mini hyppäsi reippaasti, mutta silti ratsastajan käsissä pysyen, kaikki eteen tulevat esteet ja kuunteli ylipäänsäkin selästä tulevia ohjeita huolellisesti. Ratsukon suoriutuessa puhtaasti esteradasta muutamaan kertaan ja kun valmentajakin oli tyytyväinen, saivat he jatkaa itsenäisesti loppuverkkaan. Oli mukava nähdä miten Mini menee maasta katsottuna esteitä, eikä se onneksi ollenkaan pahalta näyttänyt! Ratsastajan tuli vain antaa selkeät ohjeet etenemiseen, niin niillä saatiin sitten hyviä hyppyjä aikaiseksi.

~ TEKIJÄNOIKEUDET ~

kuvan ©

©2018 Ihanuuden Suomalaiset - suntuubi.com